BETROUWBAARHEID VAN HUISARTS EN GGD

ANONIEM GETEST

DISCREET THUISGESTUURD OF AFHALEN

UITSLAG BINNEN 4 WERKDAGEN

GEEN VERZENDKOSTEN

UITSLAG VIA DE WEBSITE

Wat is een SOA?

SOA worden overgedragen via bloed- en slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten onder andere in de penis, de vagina, de anus en de keel. De meeste SOA worden opgelopen bij onveilig vrijen. Je kunt meerdere soa’s tegelijk krijgen. Daarom is het belangrijk om op meerdere SOA te testen. Wij testen alléén op chlamydia en gonorroe. Het kan voorkomen dat er een aanvullende test nodig is. In dat geval zullen we je doorverwijzen naar je huisarts of de GGD.
Ook voor andere testen, voor andere SOA, verwijzen neem je je het best contact op met je huisarts of GGD.

Onveilig vrijen is:

 • Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina)
 • Anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
 • Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
 • Gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken
 • Slijmvliescontact (contact van de penis met de vagina, contact penis met de anus, contact penis met de mond, contact penis met andere penis)

Zoals je ziet is penetrerende seks (neuken) niet noodzakelijk voor het overdragen van soa's, met een wrijfcontact zonder bescherming van een condoom loop je al risico. Een aantal soa's zijn ook overdraagbaar via bloed. Denk hierbij aan HIV en hepatitis B.

Denk er daarom aan dat je de juiste test kiest. Je kunt meer informatie lezen bij de verschillende testen die verkrijgbaar zijn in onze shop.

Wanneer kun je testen op SOA's?

Iedere SOA heeft zijn eigen incubatietijd. Wij testen op chlamydia en gonorroe. Deze kun je betrouwbaar testen vanaf 2 weken na het laatste onveilige, seksuele contact. Je kunt hiervoor gebruik maken van onze incubatietijdcalculator. Voor het testen bij een vrouw op chlamydia en gonorroe wordt een swab afgenomen van keel, vagina of anus. Voor het testen bij een man op chlamydia en gonorroe wordt een swab afgenomen van keel of anus of kan de urine getest worden.

Behandeling

Indien uit de test komt dat je een soa hebt, dien je behandeld te worden. Deze behandeling is vaak eenvoudig. Als uit de test komt dat je chlamydia hebt, is een behandeling noodzakelijk. Je krijgt dan een recept voor antibiotica. Als uit de test komt dat je gonorroe hebt, is ook behandeling noodzakelijk. Je wordt dan behandeld door middel van een eenmalige spuit. In principe hoef je je nadat je behandeld bent je niet opnieuw te laten testen. Indien je dit toch wenst, kan dit vanaf 8 weken na de behandeling.
Behandeling is bij ons niet mogelijk. De huisarts is de eerste keus hulpverlener, maar het kan voorkomen dat je daar niet liever niet naar toe wil.
Mensen uit risicogroepen kunnen in aanmerking komen voor een consult bij de GGD. Neem contact op met jouw regionale GGD om te zien wat ze voor je kunnen doen.

 

 

Voorlichting

Een SOA voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Voorkomen kan door middel van het gebruik van een condoom. Het is dan wel belangrijk dat deze op de juiste manier gebruikt wordt. Dit is belangrijk bij vaginale, anale en orale seks. SOA kunnen niet alleen overgedragen worden via seksueel contact, maar ook via bloed. Bijvoorbeeld als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.

Condoomgebruik start bij de aankoop van condooms. Een goede voorbereiding om veilig te vrijen, is zelf condooms op zak hebben. Vind je het lastig om condooms in een winkel te kopen? Je kunt deze ook online bestellen via een van deze websites:

Tips voor condoomgebruik

 • Gebruik bij iedere geslachtsgemeenschap een nieuw condoom;
 • Gebruik nooit twee condooms over elkaar;
 • Gebruik een condoom niet na de houdbaarheidsdatum (datum op verpakking);
 • Gebruik alleen glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis (vet en olie tasten het condoom aan);
 • Bewaar condooms op kamertemperatuur;
 • Test een condoom niet vooraf. Daardoor ontstaan juist beschadigingen;
 • Kies een condoom dat goed past (dit voorkomt de kans op scheuren).

Bij vaginale seks zijn vrijwel alle condooms geschikt om ervoor te zorgen dat er geen SOA overgedragen kan worden. Bij orale seks (met de mond) kun je kiezen voor condooms met een smaakje. Bij anale seks kun je, in principe, een normaal condoom gebruiken, omdat het gebruik van ruim voldoende (extra) glijmiddel bij anale seks het belangrijkste is. Echter kun je voor nog meer zekerheid in dit geval kiezen voor extra sterke, ofwel dikkere, condooms.

Adres

Gaetano Martinolaan 85, 6202 AZ
Maastricht, Nederland

Contact

088-0049150 - Office
info@ease-zeker.nl

Postbus

Postbus 5800
Maastricht, Nederland

Ease is Powered by

GRATIS INCUBATIETIJDCALCULATOR

Iedere SOA heeft zijn eigen incubatietijd. Wij testen op chlamydia en gonorroe. Deze kun je betrouwbaar testen vanaf 2 weken na het laatste onveilige seksueel contact. Je kunt hiervoor gebruik maken van onze incubatietijdcalculator. Voor het testen bij een vrouw op chlamydia en gonorroe wordt een swab afgenomen van keel, vagina of anus. Voor het testen bij een man op chlamydia en gonorroe wordt een swab afgenomen van keel of anus. Bij de penis is dit door middel van urine.

Naar Calculator
Bel Ons: 088-0049150